Τo Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) είναι το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας μας και των Βαλκανίων. Ιδρύθηκε με δωρεά του βορειοηπειρώτη τραπεζίτη Βαρώνου Γεωργίου Σίνα το 1842. Το πρώτο κτήριο του Αστεροσκοπείου, κατασκευάστηκε στο λόφο των Νυμφών, απέναντι από την Ακρόπολη. Σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν και είναι σπάνιας ομορφιάς, σταυροειδές και προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Πέντε Ερευνητικά Ινστιτούτα λειτουργούν σήμερα στο ΕΑΑ:
Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης
Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης
Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής-Νέστωρ
Στο ΕΑΑ εργάζονται σήμερα περίπου 100 ερευνητές και επιστήμονες, ενώ το προσωπικό περιλαμβάνει ακόμα 120 άτομα (τεχνικό και διοικητικό προσωπικό).
Οι δραστηριότητες του ΕΑΑ σε θέματα μετεωρολογίας ξεκίνησαν το 1858 όταν εγκαταστάθηκε ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός στο Θησείο. Το δίκτυο αυτό επεκτάθηκε στη συνέχεια σε όλη τη χώρα, μέχρι την ίδρυση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στη δεκαετία του 1930. Από την ημερομηνία αυτή, το μετεωρολογικό δίκτυο του ΕΑΑ λειτουργεί με ευθύνη της ΕΜΥ, με εξαίρεση το σταθμό του Θησείου. Από το 1996 λειτουργεί και δεύτερος σταθμός του ΕΑΑ στην Πεντέλη. Το 2006 ξεκίνησε η προσπάθεια επέκτασης του δικτύου αυτόματων σταθμών, οπότε μέχρι σήμερα, το δίκτυο μας ξεπέρασε τους 160 σταθμούς σε όλη τη χώρα.
Από το 1999, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του ΕΑΑ ξεκίνησε την παροχή μετεωρολογικών προγνώσεων μέσω του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας δύο σύγχρονα μετεωρολογικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού: το μοντέλο BOLAM και το μοντέλο ΜΜ5. Σήμερα οι προγνώσεις αυτές είναι οι πιο αναλυτικές που πραγματοποιούνται επιχειρησιακά στη χώρα μας, επιτρέποντας σε χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστες και λεπτομερείς προγνώσεις καιρού.