Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Η πρόταση της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ υπέβαλε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα που είχε διατυπώσει το καλοκαίρι η ΕΕ για πώληση του 40 % των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, όπως επίσης (για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος) και την προοπτική να δοθούν σε ιδιώτες νέα κοιτάσματα λιγνίτη που έχουν εντοπισθεί ανά την Ελλάδα. Οι προτάσεις που υπέβαλε προβλέπουν την ανταλλαγή ενέργειας από το 2012, σε πρώτη φάση από μονάδες ισχύος 1000 μεγαβάτ, με συμβάσεις έως 15ετούς διάρκειας μεταξύ ΔΕΗ και ευρωπαϊκών εταιριών. Ειδικότερα:
-Η ΔΕΗ θα διαθέσει στην διεθνή αγορά Συμβάσεις Ανταλλαγής Ενέργειας (ΣΑΕ) παραγόμενης από λιγνιτικούς σταθμούς με αντάλλαγμα προς τη ΔΕΗ τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας ίσης αξίας σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ("swaps"). Οι πρώτες ΣΑΕ σχεδιάζεται να υλοποιηθούν το 2012.
-Οι ΣΑΕ διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη θα αντλεί ενέργεια από μονάδες που, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο απόσυρσης ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, προβλέπεται να λειτουργούν μέχρι και το 2020 ("μεταβατικές ΣΑΕ") και θα κλείσουν μετά. Οι μεταβατικές ΣΑΕ θα έχουν συμβατική διάρκεια μέχρι τέλους 2020. Η δεύτερη κατηγορία θα αντλεί ενέργεια από μονάδες που προβλέπεται να λειτουργούν και μετά το 2020 ("μακροπρόθεσμες ΣΑΕ"). Οι μακροπρόθεσμες ΣΑΕ θα έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα και συμβατική διάρκεια δεκαπέντε ετών με δυνατότητα πενταετών ανανεώσεων.
-Οι μακροπρόθεσμες ΣΑΕ θα καλύπτουν ισχύ ύψους 457 MW, και οι μεταβατικές 443 MW με έναρξη υλοποίησης το 2012, δηλαδή συνολικά 1000 ΜW. Η ισχύς θα αυξηθεί σταδιακά ώστε να φτάσει να καλύψει το 40% της ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ από λιγνίτη και για όσο διάστημα απαιτείται για την οριστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι προτάσεις αυτές θα εξεταστούν από την Κομισιόν, και ως προς την ουσία δηλαδή το αν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών εταιριών, πριν δοθεί απάντηση.