Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Διευκολύνσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Να διευκολύνει με σειρά μέτρων τις εταιρείες να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, εξετάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να περιορισθεί η «μαύρη τρύπα» της εισφοροδιαφυγής που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει νέους τρόπους τακτοποίησης των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Έτσι εξετάζεται μια ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται η καταβολή ενός τμήματος της οφειλής προς τα Ταμεία, ως προκαταβολή και η ρύθμιση του υπολοίπου με δόσεις, ώστε να υπάρξει αναστολή αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης σε βάρος οφειλετών.
Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη σχετική ρύθμιση, τα οποία δεν περιλαμβάνουν απαλλαγή από οφειλές όπως συμβαίνει με την περαίωση προς την εφορία, ούτε δραστικό περιορισμό των προστίμων που έχουν ήδη επιβληθεί.
Αντίθετα, εξετάζεται η περίπτωση «παγώματος» ληξιπρόθεσμων οφειλών για δυο έτη και διευκολύνσεις στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών με ένα μικρό ποσοστό επιβάρυνσης για τον επιχειρηματία, όπως έχουν ζητήσει εκπρόσωποι του επαγγελματικού κόσμου.
Σημειώνεται ότι τα χρέη περίπου 800.000 επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και η ανασφάλιστη εργασία υπολογίζεται ότι στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία πόρους περίπου 9 δισ. ευρώ.