Με εννέα μετάλλια στις αποσκευές της, επέστρεψε στη χώρα μας από το Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, η αποστολή της εθνικής μας ομάδας στίβου αθλητών με αναπηρία που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Την ομάδα, η οποία εκτός των άλλων κατάφερε να εξασφαλίσει και τέσσερις προκρίσεις για την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ο ειδικός γραμματέας άθλησης και διατροφής, Κώστας Παταβούκας. «Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού. Εννέα μετάλλια, με τέτοιες συγκυρίες, σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, όπως είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου, δείχνει τη δουλειά και την προσπάθεια που γίνεται σε αυτό το κομμάτι του αθλητισμού. Μέσα σε μια γενικότερα δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, η επιτυχία αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Η προσπάθεια της Πολιτείας στον αθλητισμό ατόμων με αναπηρία, επικεντρώνεται καταρχήν σε μια εκτεταμένη καμπάνια από πλευράς Υπουργείου Υγείας για αλλαγή της αντίληψης που έχει η κοινωνία ότι ο ειδικός αθλητισμός αφορά λίγους. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι το 10% της κοινωνίας μας είναι άτομα με κάποια αναπηρία. Είναι άτομα που βρίσκονται γύρω μας και πιθανότατα να βρίσκονται και μέσα στην οικογένειά μας, αναπτύσσουν τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές τους στη βάση της φυσιολογικής συμμετοχής» είπε ο Κώστας Παταβούκας.
Ικανοποιημένος από τη συγκομιδή μεταλλίων αλλά και γενικότερα από την προσπάθεια που κατέλαβαν οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης, ο οποίος ηγείτο της αποστολής. «Η συγκομιδή των εννέα μεταλλίων ήταν εξαιρετική. Ακόμη και εγώ που είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος, δεν περίμενα τόσες πολλές διακρίσεις. Τα παιδιά δούλεψαν εντατικά και παρά τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν στον ελληνικό αθλητισμό, τα έφεραν εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο χαρίζοντας πολλές και σημαντικές διακρίσεις στη χώρα μας. Στόχος μας είναι, με τη στήριξη και της Πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας στο οποίο υπαγόμαστε, να έχουμε την απαιτούμενη βοήθεια για τη συνέχεια. Βοήθεια όχι μόνο οικονομική αλλά και στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των Ελλήνων αθλητών που στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες και οι οποίοι θα πρέπει να δουλέψουν ακόμη πιο συστηματικά για να μπορέσουν να παλέψουν για την πρόκρισή τους στου Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου», τόνισε ο κ. Φουντουλάκης.
Υποσχέσεις για περισσότερες διακρίσεις και μετάλλια, έδωσαν οι Ιωάννης Πρώτος, Πασχάλης Σταθελάκος, Θανάσης Μπαράκας και Μαρία Σταματουλά που κατέκτησαν τα έξι από τα εννέα ελληνικά μετάλλια στο Κράισττσερτς:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΣ: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τα δύο μετάλλια. Το επίπεδο της διοργάνωσης ήταν εξαιρετικά υψηλό, όπως και ο βαθμός δυσκολίας. Δύσκολη ήταν και η πορεία όλων των αθλητών προς το παγκόσμιο πρωτάθλημα, με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός. Με τις επιτυχίες αυτές, δώσαμε στην πολιτεία έναν ακόμη λόγο για να είναι δίπλα μας».
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΣΤΑΘΕΛΑΚΟΣ: «Η διοργάνωση ήταν πιο δύσκολη απ’ ό,τι περιμέναμε, ωστόσο πετύχαμε αυτό που επιδιώκαμε. Πιάσαμε τα όρια, κάναμε το ρεκόρ και μετρίασε κάπως την πίκρα που νιώσαμε, όταν χάσαμε το χρυσό μετάλλιο στην τελευταία βολή της σφαίρας. Θα συνεχίσω στον ίδιο ρυθμό, ώστε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου να είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να πάρω το χρυσό».
ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ: «Ήμουν σε πολύ καλή κατάσταση, αν και το παγκόσμιο ρεκόρ που έκανα ήταν απρόσμενο. Περίμενα το χρυσό μετάλλιο, όμως επειδή οι κατηγορίες είναι ενοποιημένες, ο ανταγωνισμός ήταν άνισος και δεν μπόρεσα να συναγωνιστώ την αντίπαλό μου».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΡΑΚΑΣ: «Το γεγονός ότι στα 39 μου χρόνια, ανέβηκα ξανά στο βάθρο μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Υπήρξε πρόβλημα απ’ όλους του Ευρωπαίους αθλητές στο φορμάρισμα, με δεδομένο ότι το παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε στα μέσα του χειμώνα κι αυτό φάνηκε κατά τη διάρκειά του. Το μετάλλιο που δίνει δύναμη για να συνεχίσω την προσπάθεια εν όψει των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου».