Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Θρίλερ με παραιτήσεις και σύγχυση στο Κάιρο




Ραγδαίες εξελίξεις σημειώθηκαν το Σάββατο στο Κάιρο, όπου αιφνιδίως υπέβαλε την παραίτηση της σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος συμπεριλαμβανομένου και του γιου του Χόσνι Μουμπάρακ, Γκαμάλ. Προηγουμένως και αμέσως μετά το μεσημέρι τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα κατακλείστηκαν από πληροφορίες σχετικά με την παραίτηση του ίδιου του Χόσνι Μουμπάρακ από την ηγεσία του κόμματός του. Η σύγχυση έληξε όταν εξεδόθη επίσημη ανακοίνωση και όταν το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ανακάλεσε την είδηση που το ίδιο είχε διασπείρει.
Μετά και τις παρεμβάσεις του προέδρου των ΗΠΑ και της επικεφαλής του State Department Χίλαρυ Κλίντον, την Πέμπτη το βράδυ και την Παρασκευή, αντίστοιχα, καθώς και μετά την επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής, η υπόθεση «Αίγυπτος» εισήλθε σε νέα φάση με έντονη πολιτική διπλωματική κινητικότητα.
Αμερικανός Πρέσβης: «Να παραμείνει ο Μουμπάρακ»

Εν τω μεταξύ μία δήλωση του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσιγκτον στο Κάιρο, Φράνκ Γουϊσνερ, πως ο Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να παραμείνει στην εξουσία διασφαλίζοντας την μεταβατική περίοδο, δήλωση η οποία έγινε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, έρχεται να ανακατέψει και πάλι την τράπουλα καταδεικνύοντας τις συνεχείς παλινωδίες της αμερικανικής διπλωματίας των τελευταίων ημερών. Εκπρόσωπος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην 47η «Διάσκεψη για την ασφάλεια» στο Μόναχο, επισήμανε πάντως ότι τα όσα δήλωσε ο συνταξιούχος διπλωμάτης, «δεσμεύουν μόνον τον ίδιο, ιδίως τα αφορώντα τον τωρινό ρόλο του προέδρου Μουμπάρακ. Αυτές, είναι δηλώσεις ενός απλού αμερικανού πολίτη».

Ακύρωση της επίσκεψης Παπανδρέου


Το γραφείο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με μία λιτή ανακοίνωση πληροφορεί πως η προγραμματισμένη για την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου επίσκεψη στο Κάιρο ακυρώνεται. Χωρίς να εξηγεί τους λόγους, η ανακοίνωση απλά ενημερώνει πώς η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ακύρωση ή αναβολή αυτής της επίσκεψης αποτελεί σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, ένδειξη πώς κάποιες ουσιαστικές διεργασίες συντελούνται αυτές τις ώρες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Η σχετική ηρεμία στους δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας το Σάββατο, καθώς και η αναβολή λειτουργίας του Χρηματιστηρίου του Καίρου οδηγούν στο συμπέρασμα πως κάποιες πολιτικές διεργασίες βρίσκονται εν εξελίξει. Παράλληλα η επιμονή του Λονδίνου δια στόματος του βρετανού πρωθυπουργού κ. Κάμερον περί άμεσης ανάγκης εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή, εκλαμβάνεται από διπλωματικούς κύκλους ως ένδειξη πως η Δύση συλλήβδην έχει απομονώσει τον Χόσνι Μουμπάρακ και πως επιχειρείται έστω με κάποια πολιτική απόγνωση η εξεύρεση μιας αξιόπιστης μεταβατικής λύσης έως και την διεξαγωγή εκλογών.

Είναι ενδεικτικό πως η καλύτερα οργανωμένη αντιπολιτευτική πολιτική δύναμη, η οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» με νέα τους ανακοίνωση επιχειρεί και πάλι να καθησυχάσει τους παραδοσιακούς εταίρους της Αιγύπτου, τη Δύση αλλά και τα συντηρητικά καθεστώτα του Κόλπου επιμένοντας πως η εξέγερση των πολιτών δεν αποσκοπεί και δεν οδηγεί σε εγκαθίδρυση ισλαμιστικού τύπου καθεστώτος.

Είναι η δεύτερη φορά που η οργάνωση αυτή «καθησυχάζει» φόβους και ανησυχίες που ενδεχομένως εκτρέφονται και από το ίδιο το καθεστώς Μουμπάρακ.

Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από πλήρες χάος στις οικονομικές συναλλαγές της χώρας, με τις τράπεζες να είναι κλειστές επί μία εβδομάδα και με τους παρατηρητές να σχολιάζουν την κολοσσιαία φυγή κεφαλαίων από την Αίγυπτο. Ήδη το πλήγμα για τον τουρισμό είναι καίριο, αφού τώρα διαμορφώνονται τα μεγάλα τουριστικά πακέτα, και ήδη η Αίγυπτος έχει απολέσει μεγάλο τμήμα του «χειμερινού» της τουρισμού, από Αμερικανούς κυρίως επισκέπτες στα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας λόγω της εξέγερσης.

Η δολιοφθορά δε στον αγωγό καυσίμων από την Χερσόνησο του Σινά προς Ισραήλ και Ιορδανία επέτεινε τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες των διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων, οι οποίοι συμπεριέλαβαν πλέον την Αίγυπτο στην πρώτη δεκάδα των χωρών που κινδυνεύουν με πτώχευση.