Βολές για αντισυνταγματικότητα δέχθηκε ο νόμος Ραγκούση, με τον οποίο δόθηκε το δικαίωμα στους αλλοδαπούς μετανάστες να ψηφίσουν, αλλά και να κατέβουν ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου του 2010, από το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που παρέπεμψε το θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, υιοθετώντας την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλου, έκρινε πως ο νόμος 3838/2010, που δίνει το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στις δημοτικές εκλογές στους αλλοδαπούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας, παραβιάζει σειρά διατάξεων του Συντάγματος. Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι», σύμφωνα με το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο, έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες « και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή». Οι σύμβουλοι Επικρατείας θέτουν ως ουσιαστική προϋπόθεση για την απόκτηση της ιθαγένειας τους δεσμούς αίματος, δηλαδή την ελληνική καταγωγή. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η απόκτηση της ιθαγένειας δεν σχετίζεται με τον «χρόνο νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειάς του, τη φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, την ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα ή άλλη τυπική προϋπόθεση» του αλλοδαπού, όπως προβλέπει ο νόμος Ραγκούση, Επισημαίνουν, δε, πως θα έπρεπε να υπάρξει ουσιαστικός δεσμός με τη χώρα, όπως «η εκ μέρους του εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως».
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει κατά του νόμου Ραγκούση ο δικηγόρος Αθηνών Γιάννης Ανδριόπουλος, ενώ παρέμβαση υπέρ της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών άσκησαν η Ελληνική Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Έντα Γκέμυ από την Αλβανία, η οποία είχε υποβάλει αίτηση, για να μετάσχει στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές στον Δήμο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη.