Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΔΝΤ : Νέα μέτρα 22 δις έως το 2014

Σειρά νέων μέτρων ζητά το ΔΝΤ στην έκθεσή του που δημοσιοποίησε την Τετάρτη μετά την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος της Αθήνας τον περασμένο Φεβρουάριο. Αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2012-14 ζητά μέτρα που θα εξοικονομήσουν πόρους,
που αντιστοιχούν στο 8%-11,5% του ΑΕΠ ή 22 δις ευρώ! Όπως αναφέρει η Έκθεση η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και εφαρμόζει σταδιακά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας όμως πως «σημαντικές μεταρρυθμίσεις μένουν να εφαρμοστούν για να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η οικονομική ανάκαμψη».

Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προβλέπει ότι θα ξεκινήσει στην αρχή του 2012, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, αν και με σχετικά χαμηλούς ρυθμούς, περί τα τέλη του 2012.
Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στους στόχους του, που σύμφωνα με το ΔΝΤ πρέπει να είναι η εξοικονόμηση, μέσω των μέτρων που θα προβλέπει, πόρων που αντιστοιχούν μεταξύ 8% και 11,5% επί του ΑΕΠ.
Για να επιτύχει το Πλαίσιο αναφέρει την αναδιοργάνωση των δημόσιων επιχειρήσεων, με αναθεώρηση των τιμολογίων, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, την κατάργηση των «περιττών» ή ανενεργών δημόσιων φορέων και συγχωνεύσεων ομοειδών φορέων μέχρι το 2012.
Μέχρι το τέλος του φετινού Ιουνίου, ζητείται «απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης για εταιρείες, μείωση συντελεστών απόσβεσης και κατάργηση εξαιρέσεων και εξορθολογισμό της φορολόγησης κεφαλαίου».
Για τον προϋπολογισμό του 2012, προβλέπεται «βελτίωση του στόχου» για μείωση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας προς όσους βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται και σταδιακή εξομοίωση του επιπέδου των εξοπλιστικών δαπανών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα αυξηθούν απότομα εάν οι αγορές δεν πειστούν ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει την κρίση χρέους της περιφέρειας, προειδοποιεί η μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Το κλίμα στις αγορές παραμένει εύθραυστο, ενώ μεγάλο μέρος της προσαρμογής σε δημοσιονομικό μέτωπο, στο χρηματοοικονομικό κλάδο και σε δομικό επίπεδο μένει να γίνει», αναφέρει η μελέτη. «Σε αυτό το περιβάλλον, η μετάδοση της κρίσης είναι ένας κίνδυνος και τα spreads των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να ενισχυθούν κατακόρυφα εάν οι αμφιβολίες της αγοράς για την απάντηση απέναντι στην κρίση της Ευρωζώνης ενταθούν», αναφέρεται. Όπως εξηγεί το ΔΝΤ, η τυχόν αύξηση των spreads δεν θα έχει άμεσο κόστος για την κυβέρνηση, αφού οι δανειακές ανάγκες του κράτους για το 2011 είναι καλυμμένες από το πακέτο διάσωσης, όμως, θα έχει έμμεσες επιπτώσεις στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, κάτι που θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για τόνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των επενδύσεων.
Ολόκληρη η έκθεση του ΔΝΤ εδώ 


http://politicanea.blogspot.com/