Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών για τη «λευκή απεργία» των εφοριακών


Εξόρμηση για τα έσοδα με πρόστιμα 7 δισ. ευρώ- 750 εκατ. ευρώ η υστέρηση το πρώτο δίμηνο - 300.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις στην «ουρά» για έλεγχο
Στους περιορισμένους ως ελάχιστους ελέγχους που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι εφορίες, στην πενιχρή είσπραξη εσόδων από τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΣΔΟΕ, και κυρίως στη «λευκή απεργία» που φαίνεται να πραγματοποιούν ορισμένοι υπάλληλοι... ΔΟΥ μετά το ψαλίδισμα των μισθών τους και της φορολόγησης των επιδομάτων που λαμβάνουν αποδίδει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη μεγάλη κάμψη των φορολογικών εσόδων το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

Καθοριστικός όμως παράγοντας για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη είναι η ύφεση που πλήττει την οικονομία και αποτυπώνεται στους βασικούς δείκτες της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η εικόνα των εσόδων το πρώτο δίμηνο είναι απογοητευτική καθώς η «μαύρη τρύπα» από τις εισπράξεις φόρων, τελών και εισφορών σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί ξεπερνάει τα 750 εκατ. ευρώ. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη είμαστε στην αρχή του 2011.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δικαιολογούν εν μέρει τη σημαντική αυτή απόκλιση των εσόδων στο γεγονός ότι εισπράχθηκαν τον περασμένο μήνα 200 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού και ΦΠΑ καπνικών προϊόντων λόγω του μαζικού εκτελωνισμού τσιγάρων (αποθεματοποίηση) που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο εν όψει των αυξήσεων στις τιμές.

Ακόμη, εισπράχθηκαν 100 ευρώ λιγότερα έσοδα από παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών, κυρίως λόγω των μειωμένων αποδοχών και λόγω της ελάφρυνσης της φορολογικής κλίμακας για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ ετησίως. Ακρως ανησυχητικό για την πορεία των εσόδων είναι το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2010 εισπράχθηκαν μόνο 18 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα (9,4%), παρά το γεγονός ότι είχε γίνει μεγάλη αύξηση κατά 47% των συντελεστών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που αποδίδεται στη μείωση της κατανάλωσης.

Οπως όμως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο ελεγκτικός μηχανισμός στις εφορίες «έχει κάτσει όσον αφορά τους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ αλλά και τους τακτικούς ελέγχους που πρέπει να γίνουν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν εντάχθηκαν στην περαίωση». Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς πάνω από 300.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις είναι στην «ουρά» για έλεγχο. Ομως για να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι και να εισπραχθούν έσοδα θα πρέπει να λειτουργήσουν οι εφορίες όπως «την προ μνημονίου περίοδο».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί των εφοριών δεν έχουν πλέον λόγω της περαίωσης τον μεγάλο όγκο επιχειρήσεων που πρέπει να ελέγξουν σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν πριν από έναν χρόνο, εντούτοις πολύ λίγες είναι αυτές που έχουν πιάσει τους στόχους που τους έχει θέσει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς για διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ. Για τον λόγο αυτόν τίθενται πλέον ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο για κάθε εφορία αλλά και για κάθε τμήμα εφορίας ώστε να γνωρίζει η πολιτική ηγεσία ανά πάσα στιγμή και με το πάτημα ενός κουμπιού ποιοι έλεγχοι διενεργούνται, ποια τα έσοδα που εισπράττονται και ποιοι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες κατέβαλαν στο Δημόσιο τα χρέη τους.

Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ότι σε μεγάλη περιφέρεια της χώρας οι εφορίες Α΄ Τάξης, δηλαδή οι μεγάλες εφορίες που ανήκουν σε αυτήν, το πρώτο δίμηνο του έτους δεν είχαν πραγματοποιήσει ούτε έναν προσωρινό έλεγχο για ΦΠΑ. Ο ίδιος αναφέρει ότι ο φοροελεγκτικός μηχανισμός των εφοριών μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Πληροφορίες που προέρχονται από πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρουν ότι η αδυναμία πραγματοποίησης ελέγχων από τις εφορίες ήταν ένα από τα στοιχεία που αξιολόγησε ο υπουργός για να ζητήσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα κ. Δ. Γεωργακόπουλου. Από τη μεριά του όμως ο πρώην γενικός γραμματέας με επιστολή που έχει στείλει στον Πρωθυπουργό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι « η προσφορά του δεν ελήφθη υπόψη και ότι δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε», ενώ είναι γνωστό ότι αρκετές φορές είχε κάνει προτάσεις τόσο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής όσο και για την είσπραξη εσόδων και ουδέποτε έγιναν αποδεκτές.

Πολλοί όμως αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν για παράδειγμα πέρυσι το ΣΔΟΕ να επέβαλε πρόστιμα 5 δισ. ευρώ και τα έσοδα να εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα. Μήπως τελικά τα πρόστιμα επιβάλλονται αλλά ποτέ δεν εισπράττονται; Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τους προσωρινούς ελέγχους που πραγματοποιούντα για μη απόδοση ΦΠΑ στη συνέχεια υπάρχει ανταπόκριση από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Εκεί όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα είναι όταν επιβάλλονται υπέρογκα πρόστιμα για έκδοση ή λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Οι επιχειρήσεις είτε λόγω αδυναμίας πληρωμής είτε γιατί είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν τα πρόστιμα ενώ η διαδικασία προσφυγής στα δικαστήρια πάει αρκετά χρόνια πίσω την πληρωμή των συγκεκριμένων προστίμων.

Το πρόγραμμα δράσης του ΣΔΟΕ

Γ ια να αντιστραφεί η αρνητική πορεία ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι στις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και λοιπούς παρακρατούμενους φόρους καθώς και σε επιχειρήσεις που έτυχαν επιστροφής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) λόγω ενδοκοινοτικών παραδόσεων. Ο έλεγχος είναι να διαπιστωθεί αν υποκρύπτονται εικονικές συναλλαγές (μέθοδος καρουσέλ). Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος προστίμων και πρόσθετων φόρων προς άμεση είσπραξη είναι 150 εκατ. ευρώ. Ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Ι. Καπελέρης προσδοκά ότι εφέτος θα επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί τότε ακόμη και αν όλοι οι φοροφυγάδες προσφύγουν στα δικαστήρια θα πρέπει με βάση το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών να καταβάλουν το 50% των προστίμων. Κατά συνέπεια το Δημόσιο μπορεί εφέτος αν οι φορολογικοί έλεγχοι προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ.

Μέσα στο 2011 θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε επιχειρήσεις βάσει των εξής στοιχείων: ακαθάριστα έσοδα, μεικτό κέρδος, δηλωθέντα καθαρά κέρδη ή ζημιές, μη δικαιολογημένο πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ, υψηλό ποσό δαπανών, πληροφοριών που τις φέρουν εκδότες ή αποδέκτες πλαστών ή εικονικών τιμολογίων. Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος καταλογισθέντων προστίμων μέσα στο τρέχον έτος ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ.

Επίσης διενεργούνται έλεγχοι προκειμένου να διακριβωθεί, κατ΄ έτος, αν έχουν φορολογηθεί τα πραγματικά εισοδήματα γιατρών, δικηγόρων, λογιστών, μηχανικών και καλλιτεχνών. Αντικείμενο ελέγχου αποτελούν επαγγελματίες που έχουν υποπέσει σε παραβάσεις του ΚΒΣ.

Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχεται η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Εφόσον εντοπιστούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεις χρηματικών ποσών που έχουν προσαυξήσει την περιουσία του ελεγχόμενου και δεν έχουν φορολογηθεί, τότε θα φορολογηθούν ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα με βάση τις διατάξεις περί ξεπλύματος χρήματος. Από τους ελέγχους αυτούς εκτιμάται ότι θα επιβληθούν πρόστιμα 200 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε επαγγελματικά σκάφη προκειμένου να διακριβωθεί αν χρησιμοποιούνται πραγματικά ως επαγγελματικά ή για προσωπική εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικά θα εφαρμοστούν οι διατάξεις περί λαθρεμπορίας και θα επιβληθούν πρόστιμα. Συνολικό εκτιμώμενο ύψος ΦΠΑ προς είσπραξη πλέον φόρου τεκμηρίων 450 εκατ. ευρώ.

http://kontiloforos.blogspot.com/