Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Καταγγελίες των εργαζομένων στον Ο.Α.Σ.Α. για τις μετατάξεις




Σαφή παραβίαση του νόμου, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, για τις αστικές συγκοινωνίες, χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι στον Ο.Α.Σ.Α. τη λίστα που αναρτήθηκε την Παρασκευή στο site του Υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της οποίας πρέπει να μεταταγούν από τον Οργανισμό 100 άτομα και όχι 60, όπως αρχικά προέβλεπε ο νόμος. Οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη λίστα ως «λίστα ντροπής και λίστα προγραφών», που φωτογραφίζει συγκεκριμένα άτομα, τρομοκρατεί τους εργαζομένους και αποτελεί σαφή παραβίαση του σχετικού νόμου, καθώς πρώτα θα έπρεπε να ανακοινωθούν, μέχρι και σήμερα, από το Υπουργείο Εσωτερικών οι θέσεις σε υπουργεία και οργανισμούς του Δημοσίου, όπου υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, κάτι που δεν έγινε, στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους να μεταταγούν και μετά να αναρτηθεί η λίστα με τους, προς μετάταξη, υπαλλήλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είπαν οι εργαζόμενοι, το 80% ειδικοτήτων που αναφέρονται στη λίστα είναι μέσης εκπαίδευσης, ενώ καταγγέλθηκε ότι επιχειρούν να βγάλουν πλεονάζον προσωπικό, χωρίς να υπάρχει οργανόγραμμα του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, στον Ο.Α.Σ.Α. απασχολούνται αυτή τη στιγμή περίπου 180 άτομα, κυρίως ως διοικητικό προσωπικό και μέχρι τέλος Ιουνίου πρόκειται να αποχωρήσουν, λόγω συνταξιοδότησης, περίπου 15 άτομα. Αν από τα 165 άτομα που θα απομείνουν φύγουν τα 100, τότε, σύμφωνα με την εκτίμηση των εργαζομένων, αποψιλώνεται πλήρως ο Ο.Α.Σ.Α., τον οποίο ο πρόσφατος νόμος καθιστά Μητροπολιτικό φορέα.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου των εργαζομένων εκτίμησαν ότι όχι μόνο δεν πρέπει να μεταταγούν εργαζόμενοι από τον Ο.Α.Σ.Α., αλλά θα πρέπει να γίνουν και προσλήψεις, καθώς θα απαιτηθεί επιπλέον προσωπικό για τη στελέχωση του Σώματος Ελεγκτών Κομίστρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των «τζαμπατζήδων».

Πρόσθεσαν, επίσης, ότι απευθύνθηκαν στον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρο Βούγια, στον οποίο έθεσαν το θέμα της λίστας των 100 ατόμων. Η απάντηση που έδωσε, σύμφωνα πάντα με τους εργαζομένους, είναι πως έγινε μια διαδικασία η οποία δεν έπρεπε να γίνει, την απέδωσε σε πιθανό λάθος κάποιου υπαλλήλου του ΥΥΜΔ, αλλά δήλωσε αδυναμία να την ανακαλέσει.

Τέλος, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα προβούν σε πάσης φύσεως κινητοποιήσεις, ενώ θα προσφύγουν και στη Δικαιοσύνη.