Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ζητούν να ανοίξουν οι λογαριασμοί στη Γερμανία




Φως στις ύποπτες διαδρομές των χρημάτων που φέρονται να δόθηκαν ως μίζες στην υπόθεση των υποβρυχίων, αναμένεται να ρίξουν τα στοιχεία από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των κατηγορουμένων στη Γερμανία, που ζήτησε η Εισαγγελία της Αθήνας.
Με νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής που ήδη υποβλήθηκε ζητείται από τις δικαστικές Αρχές της Γερμανίας κάθε στοιχείο που αφορά την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των προσώπων που κατηγορούνται εκεί, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί η άκρη του νήματος στις μίζες που δόθηκαν για την κατασκευή των 4 υποβρυχίων τύπου 214 από τις γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το αίτημα δικαστικής συνδρομής ζητείται η άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών για το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2007 «προκειμένου να ελεγχθέν η κίνησή τους, καθόσον η παροχή των πληροφοριών αυτών είναι απολύτων αναγκαία για την ανίχνευση και τον κολασμό των κακουργημάτων που φέρονται ότι διεπράχθησαν από Έλληνες υπηκόους».

Τα στοιχεία αυτά εκτιμάται πως ενδεχομένως θα «δείξουν» και άλλους εμπλεκομένους στην υπόθεση καθώς και άλλες αξιόποινες πράξεις. Άλλωστε, οι εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκονται ήδη ένα βήμα πριν την αποστολή και νέων κλήσεων σε υπόπτους, εκτός των 37 που ήδη εκλήθησαν να δώσουν εξηγήσεις για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν απιστία, δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Οι 5 απ’ αυτούς θα εμφανιστούν αυτή την εβδομάδα στο εισαγγελικό γραφείο για να ζητήσουν προθεσμία ενώ οι υπόλοιποι 32 πρόκειται να δώσουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους, μετά το Πάσχα. Τα χέρια των εισαγγελικών λειτουργών «έλυσαν» εκτός από το πόρισμα του ΣΔΟΕ που προσδιορίζει στα 300 εκατομμύρια ευρώ τη βλάβη του Δημοσίου και η απόφαση του Ειρηνοδικείου Μονάχου, πριν από ένα χρόνο, στην οποία αναφέρεται ότι η γερμανική εταιρεία Ferrostaal, κατέβαλε σε Έλληνα εφοπλιστή από τις 18 Μαΐου 2000 έως και το 2003, το ποσό των 72,47 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση, την ίδια περίοδο φέρεται ότι καταβλήθηκαν είτε μέσω της εταιρείας του, είτε απευθείας, 25,3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία συμβούλων Dolmarton, η οποία ανήκει στον Αλέξανδρο Αβατάγγελο. Τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων αυτών φέρεται να χρησιμοποιήθηκε, για «συγκάλυψη» μιζών.

Ωστόσο, σε έγγραφη δήλωσή του ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο οποίος έχει κληθεί να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου αρνείται οιαδήποτε ανάμειξη και τονίζει:

«Αναφορικά με δημοσιεύματα στον Τύπο, που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες, και τα οποία μνημονεύουν μια απόφαση του Ειρηνοδικείου Μονάχου, σύμφωνα με την οποία φέρομαι ως διαβιβαστής χρημάτων προς μέλη Υπουργείου, Δημοσίων Υπηρεσιών, Κυβερνητικών Στελεχών και προς το Πολεμικό Ναυτικό, θα ήθελα να παραθέσω τα ακόλουθα:

Ουδεμία απόφαση του Ειρηνοδικείου Μονάχου υπάρχει, αλλά πρόκειται για κατάθεση μάρτυρα, υπαλλήλου της MAN Ferrostaal, κατά τη προβλεπόμενη διαδικασία της Γερμανικής Ποινικής Δικονομίας, η οποία επιλεκτικά χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων καταθέσεων.

Επιθυμώ τέλος, να επαναλάβω ακόμη μια φορά, ότι ουδεμία σχέση ή συναλλαγή είχε η εταιρία Dolmarton Associated A.E. με το Ελληνικό Δημόσιο ή με φορείς αυτού, και ότι το σύνολο των χρημάτων που έλαβε, στα πλαίσια της συμβάσεως της με την εταιρία MAN Ferrostaal, αποτελούσε αμοιβή συμφωνηθείσα με βάση την επιτυχή ολοκλήρωση της».