Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Η σχέση του Αντρίκου Παπανδρέου με τα CDS χρεωκοπίας της Ελλάδας

Η σχέση του Αντρίκου Παπανδρέου με τα CDS χρεωκοπίας της Ελλάδας

Ο Αντρίκος Παπανδρέου φαίνεται να εργάστηκε στην επενδυτική εταιρεία Unigestion, που διαχειριζόταν CDS κατά της Ελλάδας.

Αυτό υποστηρίζεται από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στο οποίο λέγεται ότι τον Μάρτιο του 2009, ο αδερφός του Έλληνα πρωθυπουργού, ήταν μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού μαζί με τον Bertrand Piccard.

Η επιτροπή, την περίοδο εκείνη έκανε παρουσίαση με τρίτο “Εnvironmental Sustainability The Private Equity Edge”.

Κατά το δημοσίευμα, η Unigestion επεσήμανε στο newsletter της πως διατηρεί το δικαίωμα να εξαφανίσει ή να τροποποιήσει τις πληροφορίες που περιέχει το εν λόγω σημείωμα, δίχως πρότερη ενημέρωση.

H συμμετοχή του Αντρίκου Παπανδρέου στην εταιρεία ήταν άγνωστη, ενώ κανείς δεν ξέρει για πόσο καιρό κατείχε αυτή τη θέση.

Στο ενημερωτικό της δελτίο η Unigestion τον Νοέμβριος του 2010 περιγράφει αναλυτικά τις αποδόσεις των CDS, δηλαδή συμβόλαια ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας των χωρών-μελών της ευρωζώνης με υψηλό χρέος ή έλλειμμα ή και τα δύο, όπου κυριαρχούν τα ελληνικά CDS που χτυπούν υψηλές αποδόσεις.

Τα CDS της εταιρείας προτείνουν ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των κινδύνων, για να περιορίζεται η έκθεση των χαρτοφυλακίων σε πιθανές χρεοκοπίες χωρών.

Στο εταιρικό της προφίλ η Unigestion ως συνεργαζόμενη τράπεζα εμφανίζει μεταξύ άλλων και την Dexia. Μια τράπεζα που έχει εκδώσει CDS, τουλάχιστον σύμφωνα με λίστα που έχει δημοσιοποιήσει ο βουλευτής Β' Αθηνών της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος.

Ο Π. Καμμένος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Α.Α. Παπανδρέου τις τελευταίες εβδομάδες, ύστερα από αναφορές του πρώτου σε κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας στα οποία εμπλέκονται και πρόσωπα σχετιζόμενα με τον κύκλο της οικογένειας Παπανδρέου.