Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

«Δύσκολος ο δρόμος για τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό» λέει ο Γ. Χέιγκ

  
Προειδοποίηση προς τον διάδοχο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι απηύθυνε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, τονίζοντας ότι «είναι φανερό ότι είναι μεγάλη ευθύνη και πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας»,
αναφερόμενος στον Μάριο Μόντι, ο οποίος φέρει από χθες την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, με σκοπό την έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Του ευχόμαστε τα καλύτερα και περιμένουμε να δούμε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης» πρόσθεσε ο κ. Χέιγκ, προσερχόμενος στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

«Είναι μια σημαντική πρόκληση, αλλά είναι πολύ σημαντικό για όλες τις χώρες να δείξουν ότι θα ακολουθήσουν έναν αξιόπιστο δρόμο, για να αντιμετωπίσουν τα χρέη και τα ελλείμματα. Αυτό κάνουμε και στη Βρετανία και περιμένουμε από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να πράξουν το ίδιο» συμπλήρωσε.

Ο Βρετανός υπουργός ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν προβλέπεται προς το παρόν μια στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά τόνισε ότι «όλες οι επιλογές κατά της Τεχεράνης παραμένουν στο τραπέζι», αφήνοντας ανοιχτό ένα… τεράστιο «παράθυρο».

«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτό (της στρατιωτικής επέμβασης) προς το παρόν ούτε τασσόμαστε υπέρ αυτού. Την ίδια στιγμή, όμως λέμε ότι όλες οι επιλογές που αφορούν στη χώρα αυτή παραμένουν στο τραπέζι» υπογράμμισε ο κ. Χέιγκ.

Αναφερόμενος, δε, στο θέμα της Συρίας, ο Βρετανός ΥΠΕΞ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων κατά της χώρας αυτής.