Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Απολογισμός της Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


  
Ιδιαίτερα θετική είναι η συμβολή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην αντιμετώπιση του οικονομικού και του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Από τις αρχές Αυγούστου 2011 οπότε άρχισε τη λειτουργία της, έχει θέσει ικανοποιητικές βάσεις, στο πλαίσιο της παράλληλης δράσης και της συμπληρωματικότητας των Υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, αλλά και την προστασία της εθνικής οικονομίας και της δημόσιας περιουσίας.

Στη δράση της περιλαμβάνονται εκείνες οι εγκληματικές δραστηριότητες που τελούνται με φυσικό ή ηλεκτρονικό τρόπο και αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα εγκληματικών συμπεριφορών του ποινικού νόμου.

Στις σημαντικές επιτυχίες της συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων με πολύχρονη δράση που έκαναν απάτες κατά ασφαλιστικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με κέρδος χρηματικά ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, η οργάνωση και υλοποίηση ευρειών αστυνομικών επιχειρήσεων εντοπισμού και σύλληψης διαδικτυακών παιδόφιλων, η σύλληψη εμπλεκόμενων σε ηλεκτρονικές απάτες και υποκλοπές δορυφορικού ή τηλεοπτικού σήματος. Τέλος, ο εντοπισμός και η περαιτέρω διαχείριση αρκετών εγκληματικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών που αφορούν στη φοροδοτική και στην εισφοροδοτική νομοθεσία.

Αναλυτικά, στον τομέα της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας, πραγματοποιήθηκαν 117 έλεγχοι σε ιατρεία και σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε (40) περιπτώσεις που αφορούσαν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της μη έκδοσης απόδειξης παροχής υπηρεσιών, τη μη ορθή τήρηση των Βιβλίων Εσόδων – Εξόδων κ.λπ., ενώ σε μία περίπτωση ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου για έλλειψη άδειας λειτουργίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανασφάλιστης εργασίας πραγματοποιήθηκαν έντεκα (11) έλεγχοι σε διάφορες εταιρείες και βεβαιώθηκαν συνολικά (55) παραβάσεις, όπου το συνολικό ποσό των προστίμων ανέρχεται σε 26.500 ευρώ και σε δύο περιπτώσεις ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής πραγματοποιήθηκαν (97) έλεγχοι σε διάφορα καταστήματα και σχηματίσθηκαν (75) δικογραφίες για τα κατά περίπτωση αδικήματα της λαθρεμπορίας καυσίμων, της λαθρεμπορίας τσιγάρων, της μη έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών κ.λπ. Οι έξι (6) δικογραφίες από αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Στον τομέα αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος εξαρθρώθηκαν τρεις (3) εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούντο σε απάτες σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, αποκομίζοντας χρηματικά ποσά, πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των τυχερών παιχνιδιών «χτυπήθηκε» οργανωμένο παράνομο καζίνο, που λειτουργούσε ως δήθεν πολιτιστικό σωματείο φίλων προώθησης του διαδικτύου, με ελεγχόμενη πρόσβαση και επιτήρηση των παικτών, όπου κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων.

Επισημαίνεται ότι, από την έναρξη λειτουργίας της Οικονομικής Αστυνομίας και μέχρι σήμερα, έχει δεχθεί συνολικά 4.062 καταγγελίες, στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό καταγγελιών 11012, από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος αφορά στη μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Οι καταγγελίες αυτές ομαδοποιούνται, κατά γεωγραφική περιοχή και είδος παράνομης δραστηριότητας, εξετάζονται από επιτροπές αξιολόγησης και προωθούνται στα Τμήματα της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περαιτέρω αστυνομική έρευνα.