Προς τα 118 δολάρια κινήθηκε, σήμερα, η τιμή του Brent, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, εν μέσω ανησυχιών, ότι οι συγκρούσεις στη Λιβύη θα παρατείνουν τη μείωση της παραγωγής αργού στη χώρα και θα εξαπλωθούν πιθανώς στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής.
Η προσοχή των επενδυτών είναι, παράλληλα, στραμμένη στη δημοσιοποίηση, αργότερα εντός της ημέρας, των στοιχείων για την απασχόληση εκτός αγροτικού τομέα στις Η.Π.Α., τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν την εκτίμηση, ότι βελτιώνεται η αγορά εργασίας στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον πλανήτη.Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου άγγιξε τα 117,90 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Μαρτίου, απέχοντας λιγότερο από 2 δολάρια από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι χρόνων που άγγιξε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στη συνέχεια, η τιμή του Brent υποχώρησε στα 117,18 δολάρια, χάνοντας 18 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο». Η τιμή του συμβολαίου έχει εκτιναχθεί κατά 24% το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2011 και κατά 1,5% τον τελευταίο μήνα.
Το αντίστοιχο συμβόλαιο του αμερικανικού ελαφρού αργού άγγιξε τα 107,65 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2008, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 106,95 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 23 σεντς στο βαρέλι σε σύγκριση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος».
Η τιμή του συμβολαίου έχει εκτιναχθεί κατά 17% στο πρώτο τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο τριμήνου, από το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο του 2009.
Η απουσία λιβυκού αργού από τη διεθνή ενεργειακή αγορά εξακολουθεί να καθορίζει τη διακύμανση των τιμών.
Στοιχεία, τα οποία συνέλεξε το Bloomberg, έδειξαν ότι η παραγωγή στην τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Βόρειας Αφρικής μειώθηκε κατά 995.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, ανερχόμενη σε 390.000 βαρέλια.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, η συνολική παραγωγή από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 363.000 βαρέλια την ημέρα και διαμορφώθηκε κατά μέσον όρο σε 29,092 εκατομμύρια, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η αύξηση της παραγωγής σαουδαραβικού αργού δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την πτώση της παραγωγής λιβυκού αργού.
Αναλυτές της JP Morgan Chase, με επικεφαλής τον Lawrence Eagles, σε σημερινό σημείωμά τους προς τους επενδυτές, εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον το λιβυκό πετρέλαιο μπορεί να φθάνει απρόσκοπτα στις αγορές, ακόμη και μετά την προσφορά του Κατάρ, την προηγούμενη εβδομάδα, να εμπορεύεται λιβυκό αργό από τις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη.
«Τις δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς του Καντάφι, αν και τις έχουν αναγνωρίσει η Γαλλία και το Κατάρ, δεν τις έχει αναγνωρίσει ο Ο.Η.Ε.. Επιπλέον, η παραγωγή απαιτεί την επιστροφή στη Λιβύη ξένων εργατών που εγκατέλειψαν τη χώρα, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις. Χωρίς τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο έδαφος, δεν είναι εύκολο να φανταστούμε μια τέτοια εξέλιξη» ανέφερε - μεταξύ άλλων - ο κ. Eagles.