Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι αποκάλυψε, ύστερα από ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων, τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών, με αποστολή την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.


Ο Μόντι ανέλαβε προσωπικά το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ ανέθεσε το Υπουργείο Υποδομών και Βιομηχανίας στον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Intesa Sanpaolo, Κοράντο Πασέρα, ενώ τη θέση του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ο επικεφαλής της επιτροπής ανταγωνισμού της Ιταλίας, Αντόνιο Κατρικάλα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρέσβης στις Η.Π.Α. Τζούλιο Τέρτσι Ντι Σαντ' Αγκατα.
Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Αννα Μαρία Καντσελιέρι, νομάρχης στην Μπολόνια και υπουργός Δικαιοσύνης η Πάολα Σεβερίνο, δικηγόρος και υποδιευθύντρια του πανεπιστημίου Luiss.

Για το Υπουργείο Παιδείας επελέγη ο Φραντσέσκο Προφούμο, επικεφαλής του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών, και για εκείνο της Άμυνας ο ναύαρχος Τζαμπάολο Ντι Πάολα, πρόεδρος της αμυντικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Η Έλσα Φορνέρο, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο του Τορίνο, αναλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας.

Ανακοινώνοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο Μόντι δήλωσε ότι έχει στόχο την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, ενώ απέτισε φόρο τιμής στον προκάτοχό του, που παραιτήθηκε εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων.

Παράλληλα είπε ότι ελπίζει πως η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην οικονομία της Ιταλίας και να καθησυχάσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα.

Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο διορισμός του Πασέρα συνιστά στο Υπουργείο Υποδομών σύγκρουση συμφερόντων.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα κάνει τις προγραμματικές της δηλώσεις αύριο στη Γερουσία.

Ο Μόντι έχει τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά χρειάζεται και την έγκριση των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου πριν αναλάβει επισήμως καθήκοντα. Η Λέγκα του Βορρά έχει ανακοινώσει ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνησή του.

Ο Μόντι προτίθεται να παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας του Κοινοβουλίου, το 2013.