Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Γερμανία: Η διάσκεψη της Βόννης υπόσχεται "γενναιόδωρη βοήθεια" στο Αφγανιστάν έως το 2024

Η διεθνής κοινότητα, που πραγματοποιεί σύνοδο στη Βόννη, υποσχέθηκε "γενναιόδωρη υποστήριξη, και επίσης και οικονομική, στο Αφγανιστάν μέχρι το 2024 για να εγγυηθεί την ασφάλειά του και την οικονομική του ανάπτυξη", σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.


    Σε αντάλλαγμα, το Αφγανιστάν υποσχέθηκε ένα αποφασιστικό αγώνα κατά της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση του καθεστώτος και την ενίσχυση της δημοκρατίας με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Νωρίτερα πάντως η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τη λύπη της για το μποϋκοτάζ από το Πακιστάν της διάσκεψης της Βόννης.

    "Νομίζω ότι είναι κρίμα που δεν συμμετέχουν", είπε η Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου στη Βόννη.

    "Λυπούμαστε για την επιλογή που έκαναν διότι η σημερινή σύνοδος είναι ένα σημαντικό βήμα προς το είδος της ασφάλειας και της σταθερότητας που έχουν ανάγκη τόσο το Αφγανιστάν όσο και το Πακιστάν", δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    "Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το Πακιστάν έχει καίριο ρόλο να διαδραματίσει", είπε, προσθέτοντας ότι δέχτηκε με ικανοποίηση τις δηλώσεις Πακιστανών αξιωματούχων της κυβέρνησης που εξέφρασαν την βούλησή τους να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, ιδιαίτερα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Το Πακιστάν αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη διεθνή διάσκεψη στη Βόννη για το Αφγανιστάν αφότου από πυρά του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 24 Πακιστανοί στρατιώτες.