Περισσότερη διαύγεια, οργάνωση και οικονομική «υγεία», λιγότερες στρεβλώσεις και εναγκαλισμούς με την κυβέρνηση, ευαγγελίζεται ο αναπλ. υπουργός Πολιτισμού, Τ. Χυτήρης προαναγγέλλοντας: α) πολυνομοσχέδιο για τα ΜΜΕ στη βάση της υπάρχουσας νομοθεσίας
β) τη σύνοψη της διαδικασίας για την ψηφιακή τηλεόραση
γ) τη μείωση της κρατικής διαφήμισης και τη σταδιακή έξοδο της ΕΡΤ από την εμπορική διαφήμιση.
Το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου και θα κληθούν να συμβάλουν τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να μπει τάξη στο μηντιακό τοπίο που «πλήττεται από μια πρωτόγνωρη κρίση» όπως τόνισε ο Τ.Χυτήρης ο οποίος την αποδίδει:
α) στην πτώση της διαφήμισης κατά 40%,
β) στον κατήφορο των κυκλοφοριών των εφημερίδων και
γ) στην αδυναμία των τραπεζών να στηρίξουν τα ΜΜΕ με νέα δάνεια, με την κυβέρνηση να αρνείται οποιαδήποτε σχετική παρέμβαση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
«Η Πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει σε μια ελεύθερη αγορά», επεσήμανε ο Τ. Χυτήρης ερωτηθείς από την «Η» αν η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα κεντρικό σχέδιο διάσωσης του Τύπου.
«Τα ΜΜΕ διέπονται από ευρωπαϊκή νομοθεσία, συνεπώς δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Ωστόσο επειδή τα ΜΜΕ συνιστούν τους ‘θεματοφύλακες’ του πλουραλισμού που είναι και η ‘καρδιά’ της δημοκρατίας, είμαστε υποχρεωμένοι να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση της ρύθμισης της αγοράς για τη μετάβαση κυρίως στην ψηφιακή τηλεόραση». Παράλληλα προανήγγειλε μια σειρά ενεργειών για τον διαχωρισμό του παρόχου δικτύου και του παρόχου περιεχομένου, το φάσμα και το ψηφιακό μέρισμα, τον Χάρτη Συχνοτήτων, τους διαγωνισμούς και την αδειοδότηση των σταθμών το καθεστώς λειτουργίας των οποίων παρατάθηκε έως τις 31/12/11 με προσθήκη στο Ν.3905/10.
Το κράτος σε ρόλο διαιτητή
Ο Τ. Χυτήρης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης εκ μέρους της Πολιτείας ρόλου διαιτητή για τις συγχωνεύσεις στα ΜΜΕ, την επιδότηση εργασίας, τις αποζημιώσεις και τον καθορισμό προϋποθέσεων για απολύσεις.
Αναφορικά με τυχόν επιδότηση των ΜΜΕ παρέπεμψε σε δύο προγράμματα του υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης, ένα ευρωπαϊκό και ένα εθνικό που θέτουν αυστηρά κριτήρια. Στο ίδιο πνεύμα επανεξετάζεται το πλαίσιο της υποχρέωσης της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες με την εισαγωγή κριτηρίων ενώ μειώνεται δραματικά η κρατική διαφήμιση. Ωστόσο ο Τ. Χυτήρης εγγυήθηκε για τη διατήρηση του αγγελιοσήμου το οποίο θα συνεχίζει να διοχετεύεται στα δημοσιογραφικά ταμεία.
Νοικοκυρεμένη ΕΡΤ χωρίς διαφημίσεις
Ο Τ. Χυτήρης υπερασπίστηκε τη διατήρηση του ανταποδοτικού τέλους απαντώντας σε όσους έχουν εκφράσει διαφορετική άποψη. Αποκάλυψε ότι πραγματοποιείται business plan, εγγυήθηκε ότι δεν θα συρρικνωθούν ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3, ανακοίνωσε την έλευση συμβασιούχων και την αποχώρηση 500 υπό συνταξιοδότηση.