Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Γερμανικές πιέσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


Σενάρια επί σεναρίων που ρίχνουν... λάδι στη φωτιά, σχετικά με την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους.
Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, ανέφερε ότι είχε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, αλλά δέχθηκε αρνητική απάντηση.
Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, παραδέχθηκε ότι οι αγορές ανησυχούν για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογά της, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό προτάθηκε η επιμήκυνση σε 7 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ που έλαβε από τις χώρες της ευρωζώνης και το Δ.Ν.Τ..
Οι δηλώσεις του κ. Ρεν γίνονται σε μία περίοδο που αυξάνονται οι φωνές στη Γερμανία υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους στην Ελλάδα. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) που μετέχει στη γερμανική κυβέρνηση, Βολφ Κλιντς, δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του στο Βερολίνο δεν αντιτίθεται σε μία τέτοια κίνηση.
«Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση» είπε ο κ. Κλιντς και πρόσθεσε ότι «το πιο πιθανό βήμα είναι η αλλαγή στη διάρκεια αποπληρωμής και στο επιτόκιο των ομολόγων και ένα μικρό κούρεμά τους».
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και η Μπεατρίς Βέντερ Ντι Μάουρο, μέλος της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης.
«Μία διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν»  είπε η κυρία Βέντερ Ντι Μάουρο.