Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σταματούν οι εισφορές των ιδιοκτητών εξοχικών κατοικιών της Χαλκιδικής


Ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν εξοχική κατοικία στη Χαλκιδική.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής στις 13.7.2000 αποφάσισε να επιβάλει εισφορά 44 ευρώ στους κατόχους δεύτερης κατοικίας έως 50 τ.μ. και σε όσους έχουν κατοικία που ξεπερνά τα 50 τ.μ. επέβαλε επιπλέον εισφορά 0,88 ευρώ ανά τ.μ.
Η εισφορά επιβλήθηκε προκειμένου το ποσό που θα συγκεντρωθεί να χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση των δρόμων, τον καθαρισμό των ακτών, τη συγκρότηση ομάδας Νομαρχιακής Αστυνομίας και για άλλους σκοπούς.
Όπως αναφέρει όμως η δικαστική απόφαση, σύμφωνα με τον Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τα νομαρχιακά συμβούλια μπορούν να επιβάλλουν τέλη και εισφορές μόνο εφόσον έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, κάτι που δεν συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
«Η εν λόγω εισφορά δεν έχει πράγματι ανταποδοτικό για τους βαρυνόμενους με αυτήν χαρακτήρα, ως εκ τούτου η επιβολή της με την κανονιστική απόφαση είναι ανίσχυρη, καθώς δεν βρίσκει έρεισμα στην διάταξη του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης», αναφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Να σημειωθεί ότι η επίμαχη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε κατόπιν αναίρεσης υπέρ του νόμου που άσκησε ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων επί αποφάσεως του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.