Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Τελεσίγραφο της Χεζμπολάχ δυναμιτίζει την ενότητα στον Λίβανο

Οι υπουργοί της Χεζμπολάχ και των εταίρων της θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λιβάνου, εάν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους που αφορούν στο δικαστήριο του ΟΗΕ, το οποίο ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του Rafik Hariri, δήλωσε σήμερα υπουργός προσκείμενος στο σιιτικό κόμμα.
«Αν δεν συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση και οι 11 υπουργοί θα υποβάλουν έως το απόγευμα σήμερα την παραίτησή τους» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Mohammad Jawad Halife, του σιιτικού κινήματος «Amahl».
«Η δήλωση της παραίτησης έχει συνταχθεί και θα ανακοινωθεί στις 16:30 (σ.σ. ώρα Ελλάδας)» ανέφερε αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η Χεζμπολάχ και οι εταίροι της έχουν δέκα υπουργούς, αλλά ο υπουργός αναφερόταν σε έναν υπουργό προσκείμενο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Michel Suleyman, που θεωρείται ουδέτερος ή σε έναν υπουργό του κεντρώου χώρου, προσκείμενο στον ηγέτη των Δρούζων του Λιβάνου, Oualid Joublat.
Η κυβέρνηση που συγκροτείται από 30 υπουργούς καταρρέει, αν τουλάχιστον το ένα τρίτο των υπουργών της αποχωρήσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα του Λιβάνου.
Την Τρίτη, η Χεζμπολάχ, η οποία αναμένει ότι το ειδικό δικαστήριο για τον Λίβανο θα απαγγείλει κατηγορίες σε ορισμένα στελέχη της στην υπόθεση της δολοφονίας Hariri, έδωσε προθεσμία μερικών ωρών στην κυβέρνηση του Saad Hariri, για να λάβει μια απόφαση όσον αφορά στο δικαστήριο αυτό που διχάζει τη χώρα.
Το σιιτικό κόμμα ασκεί πιέσεις εδώ και μήνες στον πρωθυπουργό, Saad Hariri, τον γιο του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού, να αγνοήσει το δικαστήριο.