Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Στο 4,64% υποχώρησε το επιτόκιο στη δημοπρασία των 6μηνων εντόκων γραμματίων

To Δημόσιο άντλησε 390 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων την Τρίτη, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται 0,26% χαμηλότερα σε σχέση με αυτό της προηγούμενης έκδοσης τον Ιανουάριο. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανήλθε στο 4,64% έναντι 4,90% στην προηγούμενη έκδοση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές, έναντι υπερκάλυψης κατά 3,4 φορές στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Ο ΟΔΔΗΧ είπε ότι αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατ. ευρώ. Το αρχικό ζητούμενο ποσό ήταν 300 εκατ. ευρώ.
Το 80% της έκδοσης απορροφήθηκε από ξένους επενδυτές, έναντι 37% τον Ιανουάριο.
«Λαμβάνουμε για δεύτερο συνεχή μήνα θετικά σημάδια από την αγορά, με ισχυρή τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο 80% περίπου», είπε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π.Χριστοδούλου, στο Reuters.
«Η μείωση του επιτοκίου οφείλεται στη βελτίωση των προσδοκιών για τόνωση της ρευστότητας μέσω EFSF στην Ευρωζώνη», είπε ο Κώστας Μπούκας, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων της Beta Securities.
«Κατά δεύτερο λόγο οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσό ήταν μικρότερο, σχεδόν το 1/6, της προηγούμενης δημοπρασίας τον Ιανουάριο», συμπλήρωσε.
Στις 15 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων.
Ανοδικά τα spreads
Εν τω μεταξύ, η επαναδιατύπωση της φρασεολογίας του κειμένου των συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου όσον αφορά την πολιτική για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αντέστρεψε την πτωτική τάση που είχαν τις τελευταίες εβδομάδες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό αυξήθηκε μέχρι τις 795 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 15 μονάδων σε σχέση με το άνοιγμα.
Το επιτόκιο αυξήθηκε μέχρι στο 11,20% (+0,16%)
Αντίστοιχα, τα spreads των 10ετών τίτλων της Πορτογαλίας αυξήθηκαν στις 397 και της Ισπανίας στις 206 μονάδες βάσης.
Ανοδικά κινούνται και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).
Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων διευρυνόταν κατά 22 μονάδες βάσης στις 815 μονάδες, σύμφωνα με το Markit. Άνοδο σημείωναν και τα CDS των 5ετών ομολόγων της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας.
«Φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διχόνοια απ' ό,τι αρχικά πιστεύαμε. Η Γερμανία προσπαθεί να προωθήσει το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας και αντιμετωπίζει αντιδράσεις. Υπάρχουν συνεπώς κάποιες ανησυχίες ότι ο μηχανισμός που θα συμφωνηθεί τελικά δεν θα είναι τόσο ισχυρός όσο ελπίζαμε πριν από μία-δύο εβδομάδες», είπε στο Reuters αναλυτής του Markit.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, που συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής, προειδοποίησε ότι οι αγορές θα αντιδρούσαν άσχημα στην αλλαγή της φρασεολογίας του κειμένου συμπερασμάτων, καθώς θα την ερμήνευαν ως απόρριψη της
εκχώρησης αυξημένου ρόλου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφερόταν ότι οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν -στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου μέτρων που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο- «να ενισχύσουν την ευελιξία και χρηματοδοτική ικανότητα του ΕΤΧΣ», ενώ στο τελικό σχέδιο αναφέρεται ότι συμφώνησαν «να ενισχύσουν το ΕΤΧΣ για να διασφαλίσουν την αναγκαία αποτελεσματικότητά του».
Η αλλαγή έγινε, σύμφωνα με τους Financial Times, ύστερα από αίτημα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται αρχικά να διαφώνησε με αυτή.