Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ευρωπαϊκή Ένωση : «πραγματική καταστροφή»

Νέα τροπή παίρνει ο πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία. Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του, λέγοντας ότι πρόκειται για «πραγματική καταστροφή» υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση δεν βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο.

«Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ο επικεφαλής

της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας- ΙΑΕΑ- Γιουκίγια Αμάνο, ενώ ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου.
Τη θλίψη και την ανησυχία του, εξέφρασε ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ακιχίτο.
«Η ανησυχία και η οργή του λαού της Φουκουσίμα έχει φτάσει στα όρια», υπογράμμισε ο Γιουχέι Σάτο, ο κυβερνήτης της επαρχίας στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός.
Ο αριθμός των κατοίκων της πόλης Ισινομάκι που αγνοούνται μετά τον ισχυρό σεισμό πιθανόν να φτάνει τους 10.000, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.
Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε τι σχεδιάζει να απομακρύνει τις οικογένειες των Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στην Ιαπωνία, ενώ η Γερμανία κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Τόκιο. Παράλληλα, και η Κροατία αποφάσισε να μετακινήσει προσωρινά στην Οσάκα το προσωπικό της πρεσβείας της στο Τόκιο.
Η Ιαπωνία είχε προειδοποιηθεί το 2008 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας-IAEA-ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και στα οποία αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph σήμερα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

http://politicanea.blogspot.com/