Η ελληνική οικονομία «βρίσκεται κοντά στο κατώτερο σημείο της κρίσης» εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank, Ευθύμιος Μπουλούτας, δηλώνοντας ότι, ακόμα και στο ακραίο σενάριο ενός «hair cut» στα ελληνικά ομόλογα (μείωση κεφαλαίου), η τράπεζα έχει τα κεφάλαια, για να αντέξει το σοκ.
Σε συνέντευξη του στην κυπριακή οικονομική ιστοσελίδα «StockWatch», ο κ. Μπουλούτας τοποθετεί το κατώτερο σημείο της κρίσης στο τρίτο τρίμηνο του 2011, μετά το οποίο αναμένει να ξεκινήσει η ανάκαμψη.Το 2011, σημειώνει, θα είναι καλύτερη χρονιά από πλευράς ανάπτυξης για τη Marfin, λόγω της σταδιακής ανάκαμψης στην Κύπρο και της εξισορρόπησης της ελληνικής οικονομίας. Παρά τη σταδιακή βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών σε Κύπρο και Ελλάδα, ο κ. Μπουλούτας εκτιμά, πάντως, ότι οι επισφάλειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέσα στο 2011 και στις δύο χώρες, και ενδεχομένως, και για ένα μέρος του 2012.
Ο κ. Μπουλούτας θεωρεί ότι η τράπεζα έχει επαρκή κεφάλαια, για να αντέξει το μακροοικονομικό σοκ στην Ελλάδα και για να απορροφήσει ένα hair cut της τάξεως του 50% στα ελληνικά ομόλογα.
Ως όμιλος, αναφέρει, εκτιμούμε ότι δεν θα προκύψει «hair cut» στα ελληνικά ομόλογα. Ακόμα όμως και αν προκύψει, σημειώνει, η Marfin δεν θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια, για να το απορροφήσει. Παράλληλα, ο κ. Μπουλούτας μιλά επίσης για τα σενάρια συγχωνεύσεων που γίνονται στην Ελλάδα και σκιαγραφεί το προφίλ ενός πιθανού «μνηστήρα». Αν και τονίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι στα σκαριά για τη Marfin, αναφέρει ότι ένας βολικός «γάμος» θα ήταν με κάποια τράπεζα που δεν έχει ανάγκη στήριξης από το κράτος ή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μπορεί να σταθεί στα πόδια της.
Η Marfin ενδέχεται, προσθέτει, να εξαγοράσει μεσοπρόθεσμα τράπεζα στο εξωτερικό, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές που διανοίγονται από την ανάκαμψη των οικονομιών των ανατολικών χωρών. Πέντε χρόνια μετά τις μεγάλες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λαϊκής Τράπεζας και την τριπλή συγχώνευση της με τη Marfin και την Egnatia στην Ελλάδα, ο κ. Μπουλούτας υποστηρίζει ότι, χωρίς τις κινήσεις αυτές, η τράπεζα «θα ήταν σε χειρότερη μοίρα». Σταχυολογεί τις θετικές αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία χρόνια, με τη μεγέθυνση του ενεργητικού, τη διεύρυνση της γεωγραφικής παρουσίας της τράπεζας και τις συνέργειες που προέκυψαν με την Κύπρο.
Θεωρεί την Κύπρο τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της τράπεζας και τονίζει ότι οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή αλλάζουν άρδην τα δεδομένα και για τις τράπεζες. Τέλος, εκτιμά ότι η ανακάλυψη του κοιτάσματος Leviathan από το Ισραήλ αλλάζει από μόνη της τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής και διαβλέπει ότι οι τράπεζες θα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο διαμορφούμενο περιφερειακό ενεργειακό χάρτη.