Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ο υπ. Δικαιοσύνης για την αποποινικοποίηση ναρκωτικών και τα blogs



Αναμόρφωση του πλαισίου για τα ναρκωτικά με αποποινικοποίηση της χρήσης, αλλά και αυστηρές ποινές για τους διακινητές, προωθεί το υπουργείο της Δικαιοσύνης.


Όπως δήλωσε ο υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο χρήστης θα αντιμετωπίζεται ως ασθενής, καθώς στη χώρα έχουμε 350 θανάτους ετησίως από ναρκωτικά και 5.000 άτομα κρατούνται για υποθέσεις ναρκωτικών.

Η χρήση ναρκωτικών από πλημμέλημα θα τιμωρείται ως πταίσμα, εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε:

«Δεν θέλουμε να περάσουμε ένα συνολικό μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία τιμωρία - θα υπάρχει μια πταισματική ποινή για όσους κατέχουν ή όσους καλλιεργούν για προσωπική τους χρήση».

Σε ό,τι αφορά τους διακινητές ναρκωτικών, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: «Η πρώτη κατηγορία είναι οι διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης, που αφορά τους μεγαλεμπόρους. Σε αυτή την περίπτωση η ποινή είναι ισόβια, χωρίς ελαφρυντικό, αν είσαι μεγαλέμπορος ή χρήστης. Υπάρχει μια δεύτερη κατηγορία, όπου έχουμε κάθειρξη 5 - 20 χρόνια. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, η οποία είναι τα απλά πλημμελήματα, που σημαίνει μέχρι 5 χρόνια φυλάκιση».

Ερωτηθείς για την άλλη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά στα blogs, ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι η ταυτοποίηση των διαχειριστών τους και τόνισε:

«Πολλές φορές το διαδίκτυο φιλοξενεί έγκλημα. Όταν κάποιος απειλεί τη ζωή κάποιου, έχει διαπράξει απόπειρα ανθρωποκτονίας, όταν κάποιος δυσφημεί, χωρίς να υπάρχει ουσία, υπάρχει το θέμα της συκοφαντικής δυσφήμησης. Πολλές φορές όλοι αυτοί είναι ανώνυμοι - δεν τους ξέρει κανένας, δεν έχει κανείς την ευθύνη αυτών που αναρτώνται στο διαδίκτυο…».

Σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις διαδηλώσεις, ο υπουργός της Δικαιοσύνης διευκρίνησε:

«Είναι αυτονόητο ότι δεν έχω καμία πρόθεση να παρεμποδίσω την οποιαδήποτε αμφισβήτηση και διαμαρτυρία. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την νομοθεσία μας, με βάση τις σημερινές ανάγκες και συνθήκες. Κατ’ αρχήν να καταργήσουμε το χουντικό νόμο και να μην επιτρέψουμε σε ελάχιστες μικροομάδες, κάποιες δεκάδες άτομα, να νεκρώνουν τη ζωή της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κλπ…».