Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Τα «απόνερα» της καταδίκης Χοντορκόφσκι «πνίγουν» τη Ρωσία


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, «υπενθύμισε» σήμερα στη Μόσχα ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, σχετικά με την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πολυεκατομμυριούχος Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και ο πρώην συνεργάτης του, Πλάτον Λεμπέντεφ, είναι ένοχοι για την υπεξαίρεση εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου.
«Η ΕΕ περιμένει από τη Ρωσία να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», δήλωσε η Άστον σε ανακοίνωσή της.
Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε επιφυλακτικά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα σχολιάσουν την υπόθεση μόνο όταν γίνει γνωστή ολόκληρη η ετυμηγορία, συμπεριλαμβανομένης και της ποινής, κάτι που μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες.
Νωρίτερα σήμερα ο ρώσος δικαστής είχε δώσει εντολή να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης από την αίθουσα του δικαστηρίου, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, πριν από την έναρξη της ανάγνωσης της μακροσκελούς δικαστικής απόφασης για τον Χοντορκόφσκι και τον Λεμπέντεφ, αφού όμως είχε ανακοινωθεί ότι κρίθηκαν ένοχοι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.
Η καταδίκη του Χοντορκόφσκι και «ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η δίκη είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικός και αποτελεί ένα βήμα πίσω στο δρόμο εκσυγχρονισμού της χώρας. Είναι προς το συμφέρον των ρώσων εταίρων μας να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτές τις ανησυχίες και να υποστηρίξουν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστεβέλε.
Η Διεθνής Αμνηστία έκανε έκκληση για ανεξάρτητη εξέταση των κατηγοριών που εκκρεμούν εις βάρος του Χοντορκόφσκι.
«Η απόφαση του δικαστηρίου και ολόκληρη η δίκη δείχνουν πόσο μακριά είναι η Ρωσία από το κράτος δικαίου. Η εξουσία είναι υπεράνω νόμου. Η Ρωσία πρέπει επιτέλους να υιοθετήσει τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», δήλωσε ο Πήτερ Φράνκ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Ρωσία.