Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πικρή η «συνταγή» της Ε.Ε. για την ανάπτυξη

Εξυγίανση των δημοσιονομικών, αναμόρφωση των συνταξιοδοτικών συστημάτων και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι ορισμένα από τα συστατικά για την επιτυχημένη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως τα παρουσίασαν σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.
Οι δύο τους σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης έκθεσης για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2011, επεσήμαναν ακόμα την ανάγκη προστασίας των κρατών από τα παίγνια των αγορών.
Παράλληλα τάχθηκαν σαφώς υπέρ της άρσης των φραγμών που υπάρχουν στις οικονομίες των χωρών της ΕΕ, αρχής γενομένης από τον τομέα της ενέργειας.
Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη διεύρυνση των πόρων αλλά και των πεδίων δράσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Σημείωσε ωστόσο ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα πρέπει να νοείται ως η έσχατη παρέμβαση για τη διάσωση μιας χώρας, αλλά να έχει και προληπτικό χαρακτήρα.